+316 401 115 23 info@bakfietselektra.nl

Hoe werkt een stoppenkast?

Wat zijn stoppen?

Wat is een automaat, aardlekschakelaar en wat is aarde eigenlijk? In deze blog gaan we je uitleggen hoe een meterkast werkt zodat je zelf ook tot oplossingen zult komen. Als elektricien in omgeving Amsterdam zie vaak nog ouderen stoppenkasten met smeltzekeringen en meestal geen aardlekschakelaars. De stoppen die hierin zitten zijn zekeringen. Een porseleinen zekering is gevuld met blusmiddel (zand) en heeft een geleide draad (meestal koper). Wanneer er een te hoge stroom gaat lopen zal de smeltdraad smelten en het circuit worden Verbroken.
Omdat dit systeem niet heel gebruikersvriendelijk is en het in de loop der tijd verouderd is zijn de meeste stoppenkasten nu gevuld met automaten.

Wat is een automaat?

Wat zijn automaten, hoe werken ze en waarom zijn ze beter?
Een automaat beveiligd net als de smeltzekering de installatie tegen te hoge stromen. De automaat schakelt uit bij kortsluiting en overbelasting. Bij een korte hoge stroomstoot (kortsluiting) schakelt de automaat uit door een magneet die elektromagnetisch wordt bij deze toestand. Bij overbelasting schakelt de automaat uit door een bi metaal (meting van warmteontwikkeling). Ook kan een automaat te verkrijgen zijn in aller lij verschillende uitschakelkarakteristieken. Dit zorgt ervoor dat de automaat bij een bepaalde overbelasting uitschakelt. In huishoudelijke omgeving gebruikt je meestal B-karakteristiek, deze karakteristiek is voor lichtten en lichte apparaten. Als je werkplaats hebt waarbij je bijvoorbeeld vaak een slijpschijf gebruikt is een C karakteristiek aan te raden omdat deze afgesteld is op inschakelstromen van Motoren.

Wat is een aardlekschakelaar?

Een aardlekschakelaar is een apparaat wat de ingaande en uitgaande stroom vergelijkt ten opzichte van elkaar. Bij een verschil van 30Millie Ampère schakelt hij al uit. Tussen de 50% en 100% van de afschakelstroom schakelt de aardlekschakelaar uit, dit is dus tussen de 15 en 30 Mille Ampère. De aardlekschakelaar meet de stroom van de fase en nul door zo door een spoel te laten lopen met ongeveer 5 wikkeling. Als het stroom verlies nul is ontstaat er om die spoel heen geen magnetisch velt. Ontstaat er een lekstroom naar aarde of een mens zal het stroomverlies gaan toenemen. Hierdoor ontstaat inductie om de spoel en hiermee word een magneet bekrachtigt die het stroomcircuit afbreekt.

Wat is aarde?

Aarde zorgt ervoor dat alle delen die onderspanning kunnen staan vereffend worden. Dit word gedaan door geleiden delen in een badkamer bijvoorbeeld aan het aarde net te verbinden. Als alle geleidende delen in een installatie of badkamer geaard zijn zal er ook geen potentiaal verschil ontstaan en hierdoor zal je dan ook geen stroomstoot ontvangen omdat de stroom niet wilt gaan lopen.

Voorbeeld stoppenkast met smeltverzekering

Stoppenkast met smeltverzekering

Voorbeeld stoppenkast met automaten

Neem direct contact op.

Benieuwd naar onze dienstverlening? Stel hieronder dan uw vraag.

Wilt u direct een antwoord nodig? Neem dan contact op via: +316 401 115 23 (u kunt bellen of via whatsapp een bericht sturen).

Wij streven ernaar om binnen 24 uur bij een storing aanwezig te zijn.

Bel direct