+316 401 115 23 info@bakfietselektra.nl

Tuinverlichting aanleggen

Stroom aanleggen tuin

Voor het plaatsen van tuinverlichting kan je kiezen uit tuinverlichting die geschikt is voor 230 Volt en 12 Volt. Deze keuze hangt af van omgevingsfactoren (veiligheid). Bij het aanleggen van tuinverlichting is het belangrijk een erkende elektrische installateur in te schakelen die weet welke materialen hij moet gebruiken. We kunnen uw gehele tuin laten verlichten met grondspots, tuinspots en design spots.

Draadloze verlichting tuin

Bij Tuinverlichting heeft u de optie om te kiezen voor draadloze verlichting tuin. Bij de elektra aanbrengen in een tuinhuis of voor in uw tuin kan dit erg handig zijn. Wij werken met verschillende soorten draadloze tuinverlichting systemen die we kunnen aanpassen aan uw wensen. U kunt met uw telefoon via een app verbinding maken met uw tuinverlichting en deze handmatig bedienen.

Verlichting tuin

Ben je van plan je elektriciteit buiten te gaan aanleggen dan kun niet gebruik maken van “normale” lampen, schakelmateriaal, stopcontacten en draad. Hiervoor zijn speciale (spat-)waterdichte exemplaren beschikbaar.
Voor het aanleggen van elektra in een tuin gebruik je YMVKas-kabels. Deze kabels zet je vast met kabelzadels en voer je door in een slagvaste elektra buis. Ook zijn er speciale buitenkabels beschikbaar (flexibel) om te gebruiken bij bijvoorbeeld een verplaatsbare buitenlamp. Deze kabels zijn tegen vocht, vorst en zon bestand.Tijdens het aanleggen van de tuinverlichting installatie moeten grondkabels geplaatst worden. De grondkabels moeten in de grond aan elkaar gelast worden met gietmoffen.

Elektra aanleggen tuinverlichting

Voor buitenverlichting worden de kabels meestal aangesloten op een lasdoos in de keuken of garage maar dit kan natuurlijk ook direct vanuit de meterkast. Dit laatste heeft de voorkeur omdat er dan bij een kortsluiting door bijvoorbeeld vocht (stop er uit) makkelijker gezocht kan worden naar de storing.

Voor het plaatsen van de kabels in de tuin houd je een diepte aan van 50 cm. Zo voorkom je beschadigingen aan de kabels tijdens het grasmaaien of snoeien.

Laat je kabels door een muur lopen dan moeten deze vastgemaakt worden met kabelzadels. Indien je een kabel door een muur laat lopen dien je deze te beveiligen door een hostalit buis te gebruiken. Ook is het verstandig een hostalit buis te gebruiken om er voor te zorgen dat de installatie beschermt is tegen mechanische bewegingen van buitenaf.

Er zijn zoals je hierboven leest veel elementen om rekening mee te houden bij het aanleggen van tuinverlichting of buitenverlichting. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of vragen!

Grondspots

Het kiezen van de juiste grondspots is van groot belang voor een mooi eindresultaat. Zo is er keuze uit grondspots met sensor, grondspots 12 volt of grondspots die IP 68 geschikt zijn. Vooral de IP waardes zijn erg belangrijk bij het aanleggen van tuinverlichting. De gekozen materialen moeten geschikt zijn voor de omgevingsfactoren. Laat je daarom eerst goed adviseren over welke IP waarde je nodig hebt voordat je jouw tuinverlichting laat aanleggen.

 

 

 

tuinverlichting aanleggen
Bel direct