+316 401 115 23 info@bakfietselektra.nl

Inductie kookplaat aansluiten

Inductie kookplaat aansluiten

Wilt u elektrisch gaan koken dan moet de inductie kookplaat aangesloten worden. De inductie kookplaat aansluiten wordt gedaan door een elektricien in Amsterdam. Een inductie kookplaat aansluiten in Amsterdam kosten gemiddeld 150 euro. Wij rekenen een korting op onze prijzen als u in Amsterdam woont. Voor het aansluiten van verschillende kookplaten zijn verschillende aansluitingen. Het aansluitschema voor de voeding op de inductie kookplaat aansluiten wordt altijd meegeleverd door de fabrikant. 

Inductie kookplaat installeren

Er zijn verschillende soorten kookplaten en die verschillen van wattage. Een inductie kookplaat met meer dan 3600W kan niet aangesloten worden op een groep. Een groep van 16 Ampère kan een maximaal vermogen aan van een inductie kookplaat van 3600 W. Naast het elektrisch aansluitschema van de inductie kookplaat aansluiten is er ook nog een aansluiting nodig in de meterkast

Inductie kookplaat installeren meterkast

De inductie kookplaat moet aangesloten worden op een kookgroep (vergelijkbaar met een krachtgroep) Luke video over krachtgroep staat op youtube. De krachtgroep zorgt ervoor dat alle contacten gelijktijdig worden afgeschakeld. Het aansluiten van een inductie kookplaat op een installatieautomaat (Luke hierover staat een youtube video) is niet toegestaan. 

Kookplaat inductie

De voordelen van de een kookplaat op inductie worden steeds groter. De apparaten worden steeds energiezuiniger, sneller warm, koelen snel af en zijn kleiner in formaat. Als u nog op gas kookt is de overstap naar een kookplaat op inductie zeker aan te raden. 

Inductie kookplaat inbouwen

Een inductie kookplaat inbouwen is mogelijk in verschillende materialen. Materialen zoals hout en verschillende soorten stenen kunnen perfect hiervoor bewerkt worden. Naast het inbouwen kan het vervangen van een gaskookfornuis ook. Houd uiteraard rekening met de maatvoering van het oude gasfornuis voor u een nieuwe inductie kookplaat laat inbouwen.

Inbouw inductie kookplaat

Voor de inbouw van een inductie kookplaat is de maatvoering van groot belang. Naast de maatvoering moet de kookplaat ook waterdicht en stevig gemonteerd worden. Voor vragen over inbouw inductie kookplaat kunt u gerust contact met ons opnemen.

Aansluiten inductie kookplaat

De fabrikant van de kookplaat geeft aan op hoeveel fases de kookplaat perfect werkt. Als uw kookplaat werkt op meer dan 1 fase moet u thuis controleren of u deze ook heeft. In sommige gevallen is het mogelijk een kookplaat om te bouwen. De kookplaat wordt omgebouwd bij de aansluit contacten die op de inductie kookplaat zitten. Gebruik voor het aansluiten van een inductie kookplaat altijd een 5 aderige kabel om verwarring te voorkomen. 

Inductie kookplaat aansluiten op krachtstroom

Een Inductie kookplaat aansluiten op krachtstroom moet als er meer dan 1 fase nodig is. Net zoals een motor beveiligd wordt door een krachtgroep, wordt een inductie kookplaat beveiligd door een kookgroep. Een Inductie kookplaat aansluiten op krachtstroom kan als er 2 fases of 3 fases nodig zijn. U kunt thuis controleren of uw krachtstroom heeft door te kijken naar uw hoofdschakelaar.

Inductie kookplaat aansluiten op 1 fase

Een inductie kookplaat aansluiten op 1 fase is mogelijk via een 1 fase kookgroep. Als u meer dan 3600 W nodig heeft voor uw inductie kookplaat aansluiten, dan kan er 1 fase verdeeld worden onder een 2 fase kookgroep. Hierdoor wordt meer vermogen gecreëerd voor  een een fase kookplaat aansluiting. 

Inductie kookplaat aansluiten op 2 fasen

Een inductie kookplaat aansluiten op 2 fasen is mogelijk via een 2 fase kookgroep die aangesloten moet worden in de meterkast. De 2 fases van de inductie kookplaat worden zo tegelijkertijd beveiligd tegen kortsluiting en overbelasting.

Inductie kookplaat aansluiten op 2 groepen

Een inductie kookplaat aansluiten op 2 groepen is verboden en niet veilig. Een groep beveiligd enkel 2 afgaande aders. 2 groepen aansluiten op een inductie kookplaat is niet toegestaan, gebruik hiervoor een 2 fase kookgroep.

Wilt u uw kookplaat laten aansluiten door een elektricien in en rondom omgeving Amsterdam? Vanaf slecht 150 euro kunt u uw kookplaat laten aansluiten door een elektricien in Amsterdam. Voor advies over inductie kookplaat aansluitingen  kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen!

 

elektra vervangen huis
Bel direct