+316 401 115 23 info@bakfietselektra.nl

Keuringen

KEURINGEN ZIJN VERPLICHT

Inspecteren van gereedschappen en machines

Bijna elk bedrijf werkt met elektrische installaties. Machines worden gebruikt om het werk te versnellen en werkplekken te verwarmen en te verlichten. En wat te denken van elektrische arbeidsmiddelen als gereedschap? Elektriciteit is noodzakelijk in uw onderneming. Maar kan ook gevaarlijk zijn.  Ongemerkt kunnen kabels of apparatuur overbelast raken. Door kortsluiting kunnen medewerkers gewond raken en kan er brand ontstaan. Ook klimmaterieel als ladders, trappen en rolsteigers vormen een potentieel gevaar voor uw medewerkers als ze niet in de goede staat verkeren.

Keuringen zijn verplicht voor bedrijven

Door deze risico’s en gevaren is uw bedrijf verplicht de elektrische installatie en arbeidsmiddelen periodiek te laten keuren. Werknemers moeten in een veilige omgeving kunnenwerken. Hierdoor kan uw bedrijf aan de Arbowetgeving voldoen. Ook staan er in de meeste brandpolissen voorwaarden die u verplichten uw installaties regelmatig te onderhouden en te laten keuren.

Let op! Verzekeraars kunnen niet overgaan tot uitkeren als er geen aantoonbare periodieke keuring van installaties of arbeidsmiddelen is geweest.

Veelgestelde vragen over elektra keuringen

NEN keuringen zijn keuringen volgens het bouwbesluit. In elektrotechniek worden hier regelmatig toetsingen en cursussen over gegeven. De normen kunnen aangepast en gewijzigd worden. Het is daarom belangrijk dat u regelmatig uw kennis bijhoudt.

Ja, NEN Keuringen zijn verplicht voor bedrijven om hun werknemers te voorzien van een veilige werkomgeving. Bij verzekeraars worden de keuringen verplicht gesteld om brandveiligheid risico te verlagen.

Nee, alleen als iemand een certificaat heeft behaald voor NEN 3140 keuringen mag hij in principe een keuring verrichten. Hij is hierdoor op de hoogte van de wetten en regels. Om een keuringsrapport te laten voldoen aan de eisen van een verzekeraar moet het wel onder een erkend keurbedrijf staan.

De keuring Scope 10 (NEN3140 keuring) is 5 jaar geldig. Na een periode van 5 jaar wordt een herkeuring verplicht gesteld. Gebeuren er grote aanpassingen aan uw installatie is een herkeuring een advies.

De gemiddelde startkosten van een NEN keuring liggen tussen de 450 en 660 euro. Aan de hand van de grote kan de prijs natuurlijk oplopen.

De keuringen

NEN 1010

Nieuwe installatie keuring

NEN 3140

Elektrische keuring voor apparaten en toestellen

Bel direct