+316 401 115 23 info@bakfietselektra.nl

Stopcontact aanleggen

Elektra stopcontact aanleggen

Voor stroom aanleggen bij een stopcontact in een muur moet rekening gehouden met de freesdiepte. De soort muur kan de werktijd erg bepalen. Bij betonnen muren worden de werkzaamheden duurder omdat hiervoor een gekoelde diamantzaag nodig is. Bij gips muren of bakstenen kan een stopcontact worden gefreesd. Je kan een wcd (wandcontactdoos) aftakken van een andere wcd om zo een extra stroompunt te creëren. Bij het aanleggen van nieuw stopcontact kan ook gekozen worden voor het trekken van een nieuwe groep vanaf de meterkast.

Buitenstopcontact maken

Voor het maken van een stopcontact in een woning zijn er andere eisen als het maken van een stopcontact buiten. Buiten moet een stopcontact waterdicht zijn. Ook moet er gebruik gemaakt worden van YMVK Kabels, beugels en pijpen. Een elektriciteitsinstallatie moet bestendig zijn tegen alle soort omgevingsfactoren van buitenaf. Wie werkt met elektra moet weten welke materialen er gebruikt moeten worden. 

Elektriciteit doortrekken vanuit stopcontact

De elektriciteit kan doorgetrokken worden vanuit een bestaand stopcontact. Voor de uitbreiding van een stopcontact zal dat makkelijk gaan. Wilt u meer dan 1 stopcontact verleggen dan kan het nodig zijn om een extra groep te trekken. Bereken wat voor vermogen u nodig heeft voor de nieuwe stopcontacten voordat u deze laat doortrekken. 

Stopcontact frezen

Voor het wegwerken van elektra in beton, gips en baksteen kan een freesmachine gebruikt worden. De freesmachine kan ingesteld worden op een diepte die nodig is voor de elektra. Voor een 16 mm elektrapijp is tussen de 40 mm en 50 mm aan te raden. Controleer voor het frezen altijd de muur op leidingwerk met een leiding scanner. Verwijder na het frezen de sleuven door middel van een beitel op beton klopboor. 

Stopcontact verplaatsen

Wilt u uw stopcontact verplaatsen omdat het te hoog is of in de weg staat voor andere reden? Het verleggen van een stopcontact kan uiteraard door het oude stopcontact te gebruiken als lasdoos. Het verlegde stopcontact wordt dan aangesloten op deze lasdoos. Let wel op horizontale en verticale leidingen in uw muur. Gebruik een leiding scanner om beschadigingen aan leidingen te voorkomen.

Aarde op stopcontact 

Heeft u stopcontact geen randaarde en wilt u deze wel geïnstalleerd hebben? Sommige woningen hebben op plekken geen aarde kabel bij hun stopcontact punten. Vaak is het doortrekken van een aarde draad vanuit de meterkast naar een wcd punt niet makkelijk. Natuurlijk zijn er altijd oplossingen dichtbij en verweg. Wij helpen u graag bij het kiezen van de juiste oplossing. Wilt u meer weten over uw meterkast en aarde lees dan deze blog Hoe werkt een stoppenkast? – Bakfiets Elektra.

Hoogte schakelaar en stopcontact

De hoogte van stopcontact was voorheen hoger als vandaag. Nu leggen we stopcontacten aan op 30cm vanaf de grond. 

De hoogte van de schakelaar licht tussen de 120 en 150 cm. Omdat men steeds langer wordt 150cm tegenwoordig ook al gebruikt.

Kosten aanleggen stopcontact?

De kosten voor het aanleggen van een stopcontact liggen gemiddeld tussen de 100 en 150 euro per stopcontact. Bij het aanleggen van meerdere stopcontacten in een woning kunt u per stopcontact ongeveer 125 euro rekenen. 

 

aardpen slaan
Bel direct