+316 401 115 23 info@bakfietselektra.nl

Perilex stekker aansluiten

Perilex aansluiting kosten

Voor het aansluiten van een perilex stekker op een inductie kookplaat zijn vaste kosten. Wij rekenen in Amsterdam voor het aansluiten van de perilex stekker 150 euro. Echter moet er vaak nog meer gedaan worden voordat de perilex stekker aangesloten kan worden. Het is voor u thuis belangrijk om te weten of er 3 fases aanwezig zijn in uw woning. Heeft u 3 fases in huis? De 3 fases moeten ook aanwezig zijn in de buurt van uw keuken voor het aansluiten. 

5 polige stekker

Voor het aansluiten van een 5 polige stekker wordt een 3 fase kabel gebruikt. De kleuren die in deze kabel zitten zijn: Blauw, Geel/Groen, Bruin, Zwart, Grijs. Bij het aansluiten van een 5 polige stekker moet er gemeten worden om de fases onderling te kunnen onderschijden. Het meten van de draairichting van fases kan gedaan worden met een draairichting meter. 5 polige stekkers kunnen maar op een manier in een wcd punt gestoken kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat uw kookplaat beveiligd is!

3 fase kabel

Een 3 fasen kabel wordt gebruikt om de fases van elkaar te kunnen onderscheiden. Bij een 380 volt aansluiting wordt 3 fase kabels gebruikt. In een huishoudelijke woning wordt voor een vaste installatie altijd 2,5 mm kwadraat kabel gebruikt per ader. Voor het plaatsen van een vaste installatie wordt een grijze Kabel YMVK toegepast. Moet de installatie verplaatsbaar zijn dan wordt er een flex kabel gebruikt (hierin zit soepel samengeslagen koper). De kleuren van de 3 fasen kabel zijn: Blauw, Geel/Groen, Bruin, Zwart, Grijs

3 fase stekker

Een 3 fase stekker wordt gebruikt voor krachtstroom. Krachtstroom zorgt voor een draaiende beweging in motoren. 

3 fase stekkers zijn er er in verschillende uitvoeringen: Voor binnen en buiten gebruikt, Amperage verbruikt en speciaal ontworpen voor verschillende soorten montage mogelijkheden. U kunt een 3 fase stekker herkennen aan een rode kleur. 

Perilex stekker aansluiten

De aangesloten aders op de perilex moeten correct zijn gemonteerd voor een goede werking. Een perilex stekker en stopcontact kunnen maar op een manier verbonden worden en dit maakt de installatie een stuk veiliger. Wordt er echter tijdens het aansluiten een fout gemaakt, dan kan dit leiden tot schade aan apparaten. 

Logische volgorde voor het aansluiten van een perilex stekker:

  • Kabel aansnijden 
  • Kabelinvoeren
  • Kabel monteren aan de trekontlasting
  • Aderen strippen
  • Kabelhulzen persen 
  • Aderen aansluiten op contacten
  • Schrijf vervolgens op de perilex stekker hoe je deze hebt aangesloten (dit zorgt voor verduidelijking)

Perilex stopcontact

De perilex stekker wordt aangesloten op het perilex stopcontact als zeker is hoe deze beide verdeeld zijn. Een perilex stopcontact licht vaak los onder een keuken verscholen. Voor een goede montage wordt deze bevestigd aan een muur of vloer. Een perilex stopcontact is een opbouw stopcontact. Deze bestaat een botervloot en een lasdoosdeksel. 

Perilex stekker aansluiten 2x230V

De perilex stekker is voorzien van 5 contactpunten (pinnen). Deze worden verdeeld over de 3 fases, nul en de aarde. Heeft u voor uw perilex steker echter maar 2x230V nodig, dan kunt u een pin leeglaten. In de geval wordt dan alleen gebruik gemaakt van L1 en L2. 

Perilex stekker aansluiten 2 fase

Word een perilex stekker aangesloten op 2 fases dan blijft er een pin niet aangesloten. In veel gevallen zijn 3 fases niet vereist omdat de fabrikant de kookplaat ontworpen heeft voor 2 fases. De 5 polige perilex stekker wordt dan aangesloten op 2 fases op L1 en L2.

 

aardpen slaan
Bel direct